Trio-competitie (3 tegen 3)

Een veel geuit bezwaar in de "klassieke" trio-competitie (best of 5) is dat de gehele wedstrijd nogal lang kan duren als er veel in 5 games wordt gespeeld. In het uiterste geval moeten er dan 50 games gespeeld worden! De meeste spelers vinden het niet zo prettig als een wedstrijd daardoor na middernacht eindigt.

De "nieuwe" trio-competitie ziet er als volgt uit: Twee teams van drie spelers spelen 9 enkels en een dubbel in (altijd) 3 games per partij. De gehele wedstrijd van 10 partijen bestaat dus uit 30 games. De "servicewissel" vindt plaats steeds na 2 gescoorde punten. Vanaf een gelijke stand bij 10-10 wisselt de service na ieder gescoord punt. In de laatste game wisselen de spelers/koppels van speelhelft wanneer een speler/koppel als eerste 5 punten heeft gescoord. Een game is gewonnen door de speler/het koppel die/dat als eerste het 11e punt scoort met een verschil van 2 punten doch maximaal tot de 15 (beslissend punt bij 14-14). Hiermee wordt bereikt dat de totale tijdsduur van een wedstrijd redelijk valt in te schatten en een wedstrijdavond op een redelijke tijd is afgelopen.

Per partij worden de punten van de games doorgeteld. Een partij eindigt dus in een uitslag tussen 3-0 en 0-3. De totale wedstrijd levert daardoor een score op tussen 30-0 en 0-30. In het dubbelspel mag eventueel een 4e en zelfs 5e teamgenoot worden opgesteld.

De eindstand in een poule wordt bepaald door de optelling van alle, gedurende het gehele seizoen, door de betrokken teams gewonnen games.

Er wordt gespeeld volgens de "bekende" spelregels met de volgende uitzondering: Er wordt doorgespeeld bij een net-service (die verder regulier is). Deze regel is onlangs doorgevoerd in vele competitievormen in de tenniswereld en is door veel spelers goed ontvangen. Onze verwachting is dat dit binnen afzienbare tijd ook de standaard in de tafeltenniswereld zal gaan worden.

De najaars-Trio-competitie 2018 is op 24 september j.l. van start gegaan.

De inschrijving voor de voorjaarscompetitie 2019 zal in november worden geopend.